Sammenlign elpriser

Denne side indeholder reklamelinks

Sammenlign elpriser

Her kan du tjekke elpriser og strømpriser i hele Danmark. At finde den bedste el aftale kræver det, at du har et godt overblik og overskud til at sammenligne og finde den bedste elpris til dit forbrug.

Da vi alle er forskellige, så har vi også forskellige behov for hvilken aftale der er bedst for den enkelte husstand. Om du skal oprette en fastpris el aftale eller variabel afhænger af mange faktorer, og på denne side kan du få et indblik i elpriser i Danmark. Brug vores pristabel til sammenligne strøm priser

Grøn grøn og elaftale

Denne side giver et overblik over danske eludbydere af grøn strøm, og hvad du bør vide inden du opretter en ny aftale. Alt information om el henvender sig til private husstande med et strømforbrug, som svarer til cirka 100.000 kilowatt timer pr. år. 

De to mest kendte elprodukter er “fastpris” hvor kunden på forhånd kender prisen i en given periode. Den anden type er “variabel pris” hvor prisen løbende ændrer sig i en given periode, hvor pris er sat efter udbud og efterspørgsel på elmarkedet.

Hvad er den billigste elaftale?

Du kan i første omgang kigge på dit forbrugsmønster, og planlægge din hverdag ud af hvordan elpriserne ser ud time for time. En af de bedste råd er, at omstille sig til den billigste elpris. Det kan f.eks være at vaske tøj eller lade opvaskemaskinen køre om natten eller tidligt om morgenen.

Dertil er der mange penge at spare årligt ved at vælge den bedste elaftale. Der er en stor forskel på den billigste og dyreste aftale, og det kan godt betale sig at sammenligne elpriser.

Sådan bliver elpriser påvirket

Det er ikke tilfældigheder, der afgør om hvad 1 kWh koster og hvordan priser bliver fastsat. Den pris du skal betale for strøm afhænger af en række faktorer ved blandt andet.

 • EU politik 
 • Pris på kul og olie og naturgas 
 • Pris på CO2 kvoter
 • Vejrforhold
 • Økonomisk situation i Europa og Verden

År 2020 til 2022 har virkeligt været usædvanligt, som har påvirket elprisen vi aldrig før har set i Danmark. Forklaring er den konflikt mellem Rusland og Ukraine, hvor naturgas over flere omgange er blevet lukket permanent til Europa. Efterspørgsel på gas og kul fra Asien har tvunget prisen meget højt oppe, og dermed har udbuddet været væsentligt lavere i Europa. Samtidigt har klimaet også haft en massiv indflydelse, fordi Europa de seneste par år både har haft meget kolde vintre, enorm tørke om sommeren år med høje temperaturer og svage vindforhold.

Hvad betyder kWh?

Kort fortalt står kWh for kilowatttime, der bruges til at måle elforbruget. Teknisk forklaring så er alle elektroniske apparater angivet med kWh, som starter lige så snart det bliver aktiveret. 

Målingen starter fra den tid apparatet bliver aktiveret indtil det bliver slukket. 

 • K står for kilo, og teknisk betyder det 1.000
 • W står for watt, og måler energien i et elektronisk apparat i nutid
 • H står for hour, og betyder time oversat fra engelsk

Hvad betyder watt?

Den korte forklaring er watt bruges til at måle hvor meget energi hvert elektronisk apparat bruger og sender strøm ud, og helt nøjagtigt bliver udregnet pr. sekund. Man beregner mængden af watt ved at, gange med antal ampere. 

Hvad koster et kWh?

Elpriserne varierer og svinger både fra dag til dag, og til time til time. Prisen på et kWh er bestemt ud af fra den el aftale du har indgået med din udbyder. Herunder findes der aftaler med variable priser og fastaftaler pr. kilowatt.

Du kan blive meget klogere og se præcist hvad du betaler for et kWh på din elregning. Prisen er skruet sådan sammen, at den samlede regning består af dit forbrug, samt diverse afgifter og momssatser. Herunder får du et indblik i hvordan din elregning er sammensat

Sammensætning af elregning og elpris

 • 39% statsafgifter 
 • 20% dansk moms
 • 12% eltransport 
 • 12% el
 • 10% (PSO) offentlige forpligtelser 
 • 6% abonnement selskab
 • 1% abonnement leverandør

Som du kan se, går en stor del af regningen “kun” til afgifter, og de 12% er de kilowatt du i reelt har brugt i husstanden. De sidste kilowatt kan have en stor indflydelse på regning, fordi forskellen på det billigste elselskab og dyreste kan være stor, og er en direkte merudgift for dig, hvis du ikke holder dig ajour med priserne.

Hvor mange kWh bruger en familie?

En familie bestående af 2 voksne og 2 børn i en villa på henholdsvis 150m2 bruger i gennemsnit 4.500 kWh pr. år. Enlige har et forbrug på cirka 1.600 kWh pr. år, og bor man flere sammen, så kan strømforbruget dale en smule.

Link: Nordlys.dk 

Hvad koster det at bruge strøm?

Hvis vi som udgangspunkt tager elpriser for 2022, koster et kilowatt 11,44 kroner. Med et årligt forbrug på 4.500 kWh for en familie med 2 voksne og 2 børn koster det i alt 51.480 kroner om året. På blot 2 år, så koster det cirka 4 gange mere at bruge sammen mængde strøm i samme periode.

Hvordan bliver strømmen brugt?

Mange familier har nogenlunde ens strømforbrug, men afhænger af ens forbrugsadfærd. Men som udgangspunkt ser forbruget ud sådan her:

 • 20% Tøjvask og tørretumbler 
 • 20% Computer, spillekonsol og musik
 • 16% Køl og frys
 • 15% TV
 • 13% Madlavning i køkken
 • 12% Belysning
 • 3% Varmepumpe, elvarme, varmtvandsbeholder
 • 1% Diverse f.eks opladning af mobiler og iPads

Hvor meget stiger elregningen?

Elregningen stiger og den rammer alle i Danmark. Det kan virkeligt mærkes i familiens samlede økonomi, og i værste scenarie ende ud i at sælge sin bolig, fordi elregninger løber ekstra op i flere tusinde kroner hver måned.

På trods af konflikten i østeuropa, så er Danmark afhængig af el og varme, og før elregningen kan reduceres, skal vi kigge på forbrugsmønsteret. Med andre ord, så er elregningen i gennemsnit steget med næsten 100%, hvilket er meget usædvanligt højt.

Hvordan sparer jeg på elregningen?

Alt afhængig hvordan din hverdag og boligsituation ser ud, kan du gøre mange tiltag for at spare penge på strømmen. Nedenunder finder du de mest kendte.

 • Har du elbil eller hybridbil, så oplad i nattetimerne 
 • Vask tøj om natten, og gør det samme med opvaskemaskinen 
 • Vælg ECO program og fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op
 • Sluk alt lys, som du ikke bruger 
 • Køb en elspareskinne til dine computere
 • Sænk temperaturen i boligen med 1 grad
 • Brug kun LED sparepære

Er der forskel på elpriser dag og nat?

Elpriserne kan være meget svingende både i dagtimerne og nattetimerne. Vejrforholdet og udbud samt efterspørgsel påvirker prisen, og du vil opleve i perioder, hvor det kan være lige så dyrt at oplade elbilen eller vaske tøj om natten som om dagen.

Generelt er elprisen på sit højeste mellem 16 og 21 i hverdagene, fordi det er her, der bliver vasket tøj, støvsuget og tilberedt aftensmad. Der kan også være store forskelle i weekenden, og det bedste bud at holde øje med de aktuelle elpriser time for time, og dette kan du nemmest planlægge med en app til din smartphone.

Gratis strøm om natten 

Det er efterhånden meget få elselskaber, der tilbyder gratis strøm i nattetimerne. Flere udbydere tilbyder “grøn strøm” der arbejder på at give deres kunder den billigste elpris som overhovedet muligt hele dagen.

Sådan får du de bedste elpriser

I takt med priserne kan ændre sig voldsomt fra time til time, er det uforudsigeligt at finde de bedste elpriser her og nu. Du skal kigge dit forbrugsmønster igennem, og finde ud af om det bedre kan betale sig starte opvaskemaskinen om natten, eller skubbe støvsugningen til tidligt på dagen, hvis dette passer ind i dit arbejdsliv og familieliv. Du kan hente flere tilbud på en “fastpris” eller “variabel pris” og her afgør dit forbrugsmønster hvilken aftale du skal gå med.

Sådan er elaftale med fast elpris 

Kort fortalt fungere denne, at du “låser” prisen i en angiven periode, der typisk strækker sig over en 6-24 måneder. Denne aftale kan være en fordel for dig, der ønsker at kende sine faste udgift pr. kWh. Du kan sammenligne denne aftale med et fastforrentet boliglån, hvor prisen er den sammen i hele perioden, og dermed kender dine udgifter. For nogle giver det en følelse af økonomisk sikkerhed og tryghed i, at kende sine månedlige udgifter.

Sådan er elaftale med variabel elpris 

Modsat den faste pris og som navnet antyder, kender du på forhånd ikke prisen. Elprisen kan svinge fra time til time, og enten stige eller falde. Denne type aftale kan der være både fordele og ulemper, da du på forhånd ikke kan forudsige prisen over længere tid. Du kan være på forkanten og hente en smart app over elpriser, og dermed planlægge hvornår du får billigst strøm for pengene.

Sådan en aftale kræver mere planlægning og struktur, hvor du hyppigt skal holde øje med elprisen. Er du fleksibel og god til, at danne dig et overblik om hvornår du billigst kan vaske tøj eller støvsuge, kan der være mange penge at spare.

Sammenlign elpriser og spar penge 

Hvis du skal være sikker på, at få den bedste elpris på markedet skal du sammenligne og indhente flere forskellige tilbud på strøm. Prisen på strøm afhænger af flere faktorer, og om du vælger en fastpris eller variabel pris. Der er ulemper og fordele ved begge typer, og du kan gratis og uforpligtende hente et tilbud hos danske el-leverandører.

Det er ikke svært at sammenligne elpriser og ofte tager det kun 5 minutter at udfylde en formular, og resten af oplysningerne kan indhentes af elselskabet. Med andre ord så er det ikke svært sammenligne billigt elselskab på markedet.

Hvor går penge til de høje elpriser?

Der er mange kunder som undrer sig over, hvem der tjener penge på de voldsomme høje elpriser. “Spotprisen” af el indkøbes af den store Nordpool elbørs, og prime for strøm ændres time for time, og afhænger af mange ting. Det korte er, at de danske energiselskaber ikke tjener penge på de høje elpriser. Idet elafgiften og moms stadigvæk er den samme, så er det staten der høster fortjenesten af de høje priser i Danmark.

Kend til dit samlede elforbrug 

Du gør dig selv en stor tjeneste ved, at finde tallene for dit sidste års elforbrug. Du skal helt nøjagtigt finde frem til kWh tal, og evt sammenligne med dit nuværende forbrug. Der burde ikke være store udsving, medmindre du har købt en elbil, stationær computer eller har installeret en luft til vand varmepumpe.

Du kan opsætte et regnestykke, og sammenligne de nuværende elpriser og gange det med antal kWh du brugte sidste år. Du finder dit samlede elforbrug hos din udbyder eller seneste faktura, som bliver udstedt hvert kvartal.

Sammenlign dit forbrug med andre 

Som udgangspunkt kan du sammenligne elprisen med hvilken som helst eludbyder. Den bedste elpris finder du først og fremmest med, at sammenligne dit nuværende forbrug samt sidste års. Når du så har et overblik over tallet, kan du i princippet tage en liste over de største og mest populære elselskaber i Danmark.

Vejrrforhold påvirker elprisen på landsplan

Både konflikten i Europa og det usædvanlige vejr, er kommet på samme tid og på det værst tænkelige tidspunkt. Det er hovedforklaring bag den voldsomme stigning på energipriser i Danmark, der desværre har givet mange familie store økonomiske udfordringer. Verdensmarkedet fungerer på den måde, at den mest og omkostningsfulde el produceret enhed, som afgører og bestemmer prisen på strømmen i Danmark og resten af Europa. 

Naturgas er den dyreste løsning med enorme lagre i Europa. Prisen på fossilt naturgas er på 1 år steget mere end 10 dobbelt, og har skabt en vanskelig økonomisk situation i hele Europa. Dårlige vejrforhold, corona og nedlukning af gassen til Europa, er en stor del af forklaringen til den vanvittige høje elpris i Danmark.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om elpriser

Det kan du på strøm-priser.dk. Her kan du finde et billigt elselskab med enten fastpris eller variabel pris. Det er gratis at skifte eludbyder.

1 kWh koster i gennemsnit 3,57 kr. i 2022.

Elprisen er steget med over 160%. Det er en voldsom prisstigning for en gennemsnitsfamilie. 

Gennemsnitsprisen for 1 kWh i 2021 lå på 2,36 kr. I 2022 prisen på 3,57 kr. Strømpriser er generelt stigende på landsplanen.