
Artikel indeholder reklamelinks, som finanser denne side – Læs mere
Elpriserne i 2022 og 2023 betyder at alle danskere bliver ramt af at elpriserne stiger. Hvor meget stiger elpriserne, er dels på grund af krigen i Ukraine, men også på grund af en meget tør sommer I Europa, hvilket har været med til at få priserne på el til at skyde i vejret.
Afhængig af dit forbrug, den måde du har valgt at opvarme dit hus på, og dit valg af produkt fra en energi forhandler, vil prisen på strøm i din husstand variere.
Hvor meget vil priserne på el stige?
Der er ingen tvivl om, at den elregning danskerne modtager for slutningen af 2022, bliver højere, end den var tilbage i 2021. Grunden er at elpriserne stiger, og præcis hvor meget denne regning lyder på, afhænger helt og aldeles af forbruget, og hvordan priserne på el udvikler sig.
Det er særligt de stigende gaspriser, der er med til at presse priserne op i et meget højt niveau. Samtidig har, som beskrevet ovenfor, en svær tørke i Europa, medført en forværret situation, når det handler om priserne på el.
Da en elregning består af en masse forskellige faktorer; tariffer, abonnenter, elafgifter mm., vurderes det, at elregningen på en husstand vil stige ca. 200%. Handler det om en husstand, bestående af to voksne og to større børn, vil regningen stige omkring 100% i 3. kvartal, og i 4. kvartal langt højere.
Hvor meget stiger elpriserne, og hvorfor stiger elpriserne i 2022?
Det er blevet endnu dyrere at varme boligen op i 2022, hvis man sammenligner det med de tidligere år. Det samme gælder varmt vand, som der er udsigt til, kan give en merregning i 4. kvartal, på op til 7.500 kr., hvis der er tale om gasfyr, og 6.300 kr. hvis der er tale om en eldreven varmepumpe.

Hvor meget elpriserne i 2022 og 2023 lyder på, er svært at svare på. En varmeregning består nemlig af flere forskellige elementer – prisen for el eller gas, transport, skatter og afgifter, samt forsyningssikkerhedsbidrag, som alle sammen har stor betydning for, hvor stor den endelige regning lyder.
For at spare på elregningen, er det sommetider en god idé at sammenligne elpriser, og et elselskab skift tager faktisk ikke lang tid at udføre.
Hvad betyder en indefrysningsordning?
Når der er tale om indefrysningsordningen, er der tale om et frivilligt tilbud til samtlige husstande, om at få en del af deres regning for gas, el og fjernvarme indefrosset. Indefrysningsordningen gælder, hvis prisen er over en allerede fastsat grænse.
Hent 3 GRATIS tilbud på elaftale HER
Ordningen, som man betaler 2% i rente for at benytte, går ud på, at det beløb der indfryses, skal betales tilbage til energiselskabet på et senere tidspunkt. Vil du benytte dig af ordningen, skal husstanden tilmeldes, hvilket sker direkte hos det gældende energiselskab.
Så meget dyrere er dine elapparater blevet
De høje priser på el, betyder at det i højere grad er blevet dyrere at bruge strøm, og det ser umiddelbart ikke ud til at elpriserne falder. Sammenligner man priserne i år, med priserne for den samme vare sidste år, er der sket en stigning på mere end 160%.
En enkelt vask i vaskemaskinen sidste år, kostede ca. 2,06 kr, hvor den samme vask i dag koster omkring 5 kr. Det samme gælder når man tænder for sin computer, hvor den sidste år ville koste knap 1,5 kr for tre timer, og i år koste omkring 4 kr for den samme tid.
Priserne forventes ikke at falde denne vinter
Hvorfor stiger elpriserne i 2022? At elpriserne i 2022 og 2023 stiger, skyldes primært krigen i Ukraine og den varme tørre sommer, der ramte Europa denne sommer. Hvorfor priserne på strøm i den grad er skudt i vejret, og hvorfor det ikke umiddelbart ser ud til at elpriserne falder foreløbig.
Tørken har endvidere betydet at vandstanden i mange af de store europæiske floder, er faldet til et niveau, som gør det svært for skibe at transportere gods såsom kul, og det betyder at elpriserne desværre stiger.
Desværre ser udsigterne til at prisen igen kan komme til at ligge i et leje som vi kender det, ikke lovende ud, selvom de mange danske vindmøller og solceller på tagene, hjælper til med at trække prisen betydeligt ned.
Når det blæser og solen skinner, vil det nemlig betyde at priserne på strøm bliver lavere. Men det betyder ikke, at priserne ikke bliver ved med at stige. For at kunne klare de mange prisstigninger der er i øjeblikket, er vi derfor nødsaget til, at ændre vores holdning til hvordan vi administrere vores forbrug af el, det gælder især denne kommende vinter.
Hvad kan jeg selv gøre for at spare på elregningen?
Hvorfor stiger elpriserne i 2022, er et spørgsmål vi efterhånden snart har vænnet os til. Man må efterhånden vænne sig til tanken om, at prisen på el bliver dyrere. Det samme gælder denne vinter, hvor mange desværre er nødt til at vænne sig til tanken om at få en meget dyrere varmeregning.
Det betyder dog ikke at man bare skal sidde med hænderne i skødet, og vente på at regningen kommer. For rent faktisk er der meget, vi som forbrugere selv kan gøre, hvis vi vil spare nogle penge.
Det handler nemlig i høj grad om at bruge det, når EL er billig. Derudover kan det, i nogle situationer, være en god ide at undersøge, om den strøm man bruger, kan fås hos et billigt elselskab.
Udskift de gamle elapparater
Vil du gerne have at elpriserne falder, er der nogle få ting du selv kan gøre. Har du en gammel kummefryser stående i kælderen, er det måske værd at overveje om det er på tide at få denne skiftet ud, med en der er mere energibesparende.
Her er der nemlig penge at spare, og handler det om en hel husstand, kan der være en del penge at hente, hvilket vil sige at maskinen hurtigt kan tjene sig hjem igen.
Faq – ofte stillede spørgsmål om EL
Hvornår er elprisen billigst?
Elpriserne svinger meget, men er lavest mellem kl. 11-14 og 23-06 i hverdagen. I weekenden er strømmen billigere, især om formiddagen og søndagen. Om natten kan du spare penge, fordi el oftest er billigst.
Hvornår falder elpriserne?
Elafgiften er reduceret 2 gange i 2022. Der er indgået en politisk aftale, der gør at elafgiften bliver sænket pr. 1 januar 2023 + 6 mdr. frem.
Hvor meget er elpriserne steget?
I en almen familiebolig bestående af to voksne og to større børn, vil regningen stige omkring 100% i 3. kvartal, og i 4. kvartal endnu højere. Elprisen er i løbet 2022 steget med cirka 200% som er rekordhøjt.
Indhold til denne artikel og kildeangivelser opdateres her:
- Fm.dk – Lempelse af elafgift til minimumsats i 6 måneder
- Finansministeriet.dk – Vinterhjælp for afbøde de stigende energiregniger