Køleskab strømforbrug

Artikel indeholder reklamelinks, som finanser denne side – Læs mere

Et køleskab er uundværligt i hjemmet, der er tændt i alle døgnets 24 timer.

Er du ikke opmærksom på energimærket, kan du risikere at stå med køleskab som ubemærket kan gå hen, at blive hjemmets dyreste hvidevare elforbruger.

Der kan være tusinde kroner årligt at spare hvis du sørger for at købe det rigtige køleskab.

Køleskab strømforbrug 

For at få det bedste ud af dit køleskab, er det vigtigt at kende energimærkningen og alderen. Dette kan have en stor indflydelse på din elregning.

Sammenlign elpriser og FÅ ET ELTILBUD

Hvis køleskabet har en fryser, vil elforbruget være højere, da der skal bruges mere strøm til at nedfryse madvarer. I denne oversigt kan du finde et estimat af det årlige elforbrug.

Køleskab 300 liter 0-5 år 123 kWh
Køleskab 300 liter over 5 år144 kWh
Kølefryseskab 200 liter 0-5 år232 kWh
Kølefryseskab 200 liter over 5 år313 kWh
Amerikanerkøleskab 0-5 år400 kWh
Amerikanerkøleskab over 5 år470 kWh

Hvis man kigger på strømforbruget og ganger det med 3. kvartal elpris for 2022, som lå på 3,22 kr pr. kWh, kan elregningen hurtigt blive meget høj.

Jo flere funktioner et fryseskab har, desto større vil energiforbruget være. Et klassisk amerikanerkøleskab kræver typisk meget energi, hvis der skal fryses, laves isterninger og dannes et luftsystem, der sender frisk luft til alle køleskabets arealer.

123 kWh x 3,22 kr396,06 kr
144 kWh x 3,22 kr463,68 kr
232 kWh x 3,22 kr747,04 kr
313 kWh x 3,22 kr1007,86 kr
400 kWh x 3,22 kr1288,00 kr
470 kWh x 3,22 kr1514,40 kr

Køleskabets funktioner og kapacitet 

Selvom mange nye modeller har mange smarte funktioner, skal du altid huske, at jo flere funktioner der er, desto højere strømforbrug kan du risikere at ende med.

Overvej derfor, om det elektroniske display eller indvendige kamera er nødvendigt. Tænk også over antal liter, da et køleskab på 300 liter kræver væsentlig mindre energiforbrug end et på 600 liter, fordi der er tale om et større areal som skal nedkøles.

Inden du forelske dig i den nyeste model med mange smarte funktioner, skal du derfor altid tjekke specifikationerne ud.

Sådan sparer du EL på dit køleskab 

Her finder du en liste med konkrete råd til hvordan du kan reducere strømforbruget på køleskabet. Det kan nemlig blive dyrt i længden og du risikerer at skulle betale mere i strømpris.

1. Hold køleskabsdøren lukket

Kan du forestille dig, hvor meget energi der går tabt, når køleskabet åbnes og lukkes mindst 20 gange om dagen? Især børn kan åbne døren mange gange, og delvist glemme at lukke den i. Det er en af de største strømslugere, og det koster rigtigt meget på energikontoen.

2. Optø maden i køleskabet 

Frostvarer er en god måde at reducere elforbruget på. Når kulden fra det frosne mad spredes i køleskabet, er det ikke nødvendigt at bruge ekstra strøm til nedkøling. For at udnytte dette, kan du stille frostvarer til optøning om morgenen, inden du kører på arbejde.

3. Hold temperaturen på 5 grader

Sæt temperaturen til 5 grader som start, da dette vil spare energi og strøm. Det er ikke nødvendigt at køle ned under 5 grader, og madvarerne vil stadig være friske.

4. Brug køkken eller bryggers plads

Køleskabet fungerer bedst, hvis det placeres i et bryggers, da rumtemperaturen her er koldere end i et køkken/alrum. Dette skyldes, at bryggerset ikke bliver brugt så ofte som et køkken/alrum. Desuden kan nogle modeller have problemer med at fungere optimalt, hvis de placeres i et rum med en temperatur på 18 grader.

5. Husk bagerste plads

Bagvæggen skal have mindst 5 cm luftplads for at sikre, at kondensatoren kan afgive varme uden at blive overfyldt. Hvis der ikke er fri luftpassage, bruger køleskabet mere el og danner is på bagsiden.

6. Rens fordamperen

Det er afgørende, at fordamperen bagved ikke bliver tilstoppet af snavs. Det er et lukket system, der udnytter kulden i køleskabet, og det er her, den flydende “freon” forbliver.

7. Afrim køleskabet

Hvis du opdager store mængder is og vand i de bagerste vægge, skal du straks fjerne dine madvarer og pakke dem i lag, så de holdes køligt. Det kræver energi at håndtere dette problem, så du skal handle hurtigt, fordi der er risko for et stort energitab. 

8. Hold øje med tætningsliste

Skulle tætningslisterne på et køleskab være beskadiget eller utætte, kan det resultere i et ekstra stort strømforbrug. Desværre kan man ofte ikke selv udskifte disse lister, og i værste fald er det nødvendigt at investere i et nyt køle fryseskab.

9. Undgå varm mad

Vent med at sætte aftensmaden i køleskabet, indtil den er blevet afkølet til 10 grader. Dette bør ske indenfor 3 timer efter maden er fremstillet, da varmen fra maden kan påvirke temperaturen og øge strømforbruget.

10. Tjek elforbruget med energimåler

Hvis du mistænker, at dit fryseskab bruger mere strøm end højst nødvendigt, eller har et ældre køleskab, kan du lave et energitjek ved hjælp af en energimåler, som kan købes for under 100 kroner. Så har du altid mulighed for at tjekke dit elforbrug.

Bør jeg skifte mit køleskab?

Køleskabe, der er ældre end 10 år, kan være en stor strømsluger. Afhængigt af størrelse og energimærke kan du se, hvor mange watt køleskabet bruger.

Alle nødvendige oplysninger finder du i manualen, ellers kan du se kilowatt forbruget bag på køleskabet.

Skal du have et lille eller stort køle fryseskab?

Antal personer ii husstanden er afgørende for, hvor meget plads der skal være i køleskabet.

For en børnefamilie bestående af 2 voksne og 3 børn, vil et køleskab med en kapacitet på mindst 400 liter være det bedste valg.

Det kan dog være nødvendigt at have to skabe stående, et i køkkenet og et i bryggers, hvilket kan være en ekstra udgift, da det kan koste mange penge i el.

Er et amerikaner køleskab godt køb?

Et amerikaner køleskab er en luksus, som de fleste familier kan undvære, men som kan gøre hverdagen nemmere og sjovere.

Hvis du med andre ord god luft i økonomien og ønsker et lækkert produkt i hjemmet, kan et french-door eller side by side-køleskab virkeligt være et fedt køb

Køleskabet har mange funktioner som disse:

  • Vanddispenser
  • Isterningemaskine
  • Fryser Funktioner
  • Automatisk afrimningssystem
  • Direkte vandtilsnutning 
  • Indbygget kamera med touchskærm
  • App styring med smartphone

Energiforbrug og strømforbrug

Generelt er hårde hvidevarer et af de største forbruger af el i hjemmet. Man kan selv gøre meget for at minimere forbruget.

Udover at følge de gode spareråd, er det vigtigt at sørge for at lave en aftale med et billigt elskab.

Måske bør du allerede nu overvejer om du skal kigge efter selskaber med grøn energi og grøn strøm. Dette kan have en stor indflydelse på kWh prisen og dermed reducere forbruget af hårde hvidevarer, som er et af de største forbrugere af el i hjemmet.

Flytte forbrug af energivaner

Elpriserne er steget så meget, at mange familier har måttet ændre deres hverdag, f.eks. vask af tøj om natten og opladning af bilen kun i nattetimerne, når strømmen er billig.

Det kan være på tide at kigge efter et nyt fryseskab eller tørretumbler, hvis de er ældre end 10 år.

Invester i en energimåler

For at tjekke dit nuværende elforbrug, kan en energimåler hjælpe dig, og flere modeller kan styres med en app fra din smartphone.

Dette gør det nemt at finde ud af, om din vaskemaskine eller køleskab skal udskiftes.

Indhold til denne artikel og kildeangivelser opdateres her:

  • Tænk.dk – Skal du have et amerikanerkøleskab?
  • Bolius.dk – Guide til køb af køleskab
  • Aeg.dk – Hvordan afrimer jeg mit køl/fryseskab?