Grøn strøm og energi

Artikel indeholder reklamelinks, som finanser denne side – Læs mere

Listen over produkter, der bruger grøn strøm i hjemmet er efterhånden alenlang, og med den stigende interesse der er for både elbiler, billige varmepumper og vaskemaskine strømforbrug i det private hjem, bliver forbruget af el og grøn energi, langtfra mindre i fremtiden. 

I Danmark findes der ét elnet, og det betyder at alt el der er i Danmark, blandes sammen i én stor samlet mængde. Da det hele blandes sammen, betyder det også, at du ikke altid kan være sikker på, at den strøm der kommer ud af dine stikkontakter derhjemme, altid er den grønne og dermed den klimavenlige slags.

Netop fordi alt strøm, der produceres i Danmark blandes sammen i én samlet masse, har man oprettet en oprindelsesgaranti, hvilket er din garanti for, at den strøm du betaler for, er grøn.

Vil du gerne vide hvad denne energi er, samt hvad er grøn strøm, hvad er grøn strøm pris og grøn energi, så læs med lige her, hvor du kan finde svaret. 

Hvad er grøn strøm og grøn energi?

Grøn strøm er el, der udelukkende er produceret ved hjælp af vedvarende varmekilder. Det er varmekilder såsom vindkraft, vandkraft, affald, biogas eller solenergi. Den grønne strøm er ligeledes kendetegnet ved ikke, at udlede CO2 ud i atmosfæren, i modsætning til den strøm, der bliver produceret af fossile brændstoffer. 

Hvorfor vælge den grønne strøm?

Har du et ønske om at passe godt på miljøet og også ekstra godt på kloden, så skal du vælge den grønne strøm. Ved at vælge den grønne strøm og valg af grøn strøm, vil du samtidig bidrage aktivt til den grønne omstilling, og på samme tid være med til at mindske den høje CO2-udledning, der påvirker både klima og klode. 

[ARPrice id=106]

At strømmen i Danmark gradvist bliver mere og mere grøn, skyldes i høj grad alle de vindmølleparker der er opsat i Danmark. Og jo flere husstande der tager det bevidste valg om grøn energi, jo bedre og mere grøn kan Danmark blive.

Hvad er oprindelsesgaranti?

For at kunne skelne mellem den grønne og den sorte strøm, er der oprettet en såkaldt oprindelsesgaranti. Denne garanti er et certifikat, der er udstedt af det statsejede Energinet, og er en garanti for, at du kan være sikker på, kun at modtage grøn strøm gennem dine stikkontakter. 

I 2020 blev der indført en ny mærkeordning for den grønne strøm. Denne blev udstedt af forbrugerombudsmanden, og har til formål at sikre gennemsigtighed, når det gælder den grønne strøm. Mærkningen består af to grønne blade, og markeres med enten ét eller to, alt efter hvilke kriterier det givne el-selskab opfylder. 

Hent 3 GRATIS tilbud på elaftale HER

Finder du strøm der er markeret med ét enkelt blad, betyder dette at strømmen er produceret af 100% vedvarende energi, f.eks. fra et vindmølleanlæg. Finder du til gengæld strøm, der er markeret med to grønne blade, er strømmen stadig produceret af 100% vedvarende energi, men i dette tilfælde er der også i produktionen, taget stilling til og taget yderligere klimatiltag.

Vær med til at gøre en forskel for klimaet

Vil du gerne bidrage til at gøre elproduktionen i Danmark endnu mere grøn, er den bedste løsning at nedsætte dit forbrug, eller at tænke over, hvornår du bruger strøm i din hverdag. Når du har brug for at bruge strøm, kan du med fordel placere så meget som muligt, af den strøm du bruger udenfor spidsbelastningen, der typisk er fra kl.17-20. 

Hvad koster grøn strøm

Når det handler om valg af grøn strøm og grøn strøm pris, vil prisen ofte kunne variere afhængig af hvor i landet du bor. Prisen vil i langt de fleste tilfælde ikke ændre sig markant, da prisen på el, hovedsageligt bestemmes af forskellige afgifter, transport og moms. 

Hvad koster grøn strøm

I en ofte travl hverdag, er det sikkert også de færreste der tænker over, hvor strømmen kommer fra. Der er nok heller ikke mange, der tænker over hvor meget vi rent faktisk er afhængige af strøm. Men i dag er det anderledes, og jagten på den billige strøm kan have stor indflydelse og have en gavnlig effekt på hele din husstands økonomi. 

Hvor kommer den billige strøm fra? 

Den strøm, der strømmer ud af dine stikkontakter derhjemme bliver, gennem store kabler og ledninger, transporteret direkte fra en elproducent gennem elnettet. Elnettet er meget omfattende, og selvom mange måske går rundt og tror, at den strøm der kommer ud af deres stikkontakt er produceret i Danmark, forholder det sig ofte slet ikke sådan. 

Hent 3 GRATIS tilbud på elaftale HER

Store dele af den strøm vi bruger i Danmark, kommer ofte fra andre lande og særligt fra vores nabolande som Tyskland, Sverige og Norge. Med andre ord, fungerer det således at, når du tænder for din stikkontakt derhjemme, kommer strømmen fra et enormt stort elnet. Et elnet som fungerer på tværs af både landegrænser og forskellige europæiske lande. 

Hvordan kan et hjem blive grønnere med vedvarende energikilder?

Ved at bruge grønne strømkilder kan vi over tiden reducere vores afhængighed af fossile brændstoffer og pege mod en mere bæredygtig fremtid. Udover at give os ren energi, giver grøn strøm flere økonomiske fordele ved at skabe arbejdspladser i form vedligeholdelse af teknologien, der kan bruges til at generere grøn elektricitet.

Flere mennesker med egen bolig bliver opmærksomme på vigtigheden af at beskytte vores miljø, og brugen af grøn strøm regnes med at stige i de kommende år.

Gode råd til, hvordan du finder den billige strøm

Når vi handler ind i det lokale supermarked, vælger langt de fleste mennesker de dyreste produkter fra, ene og alene for at spare penge. Og lige præcis det samme, kan du gøre med strøm, det fungerer nemlig på nøjagtig samme måde når du køber billig el.

Her er 7 råd til en lavere strømpris

Sådan finder du den billige strøm
  • Gå efter den laveste kWh-pris
  • Sammenlign elpriser
  • Vælg eventuelt et introduktionstilbud – men husk at skifte når dit tilbud udløber
  • Vælg en el-aftale med et enten lavt abonnementsgebyr eller ét helt uden
  • Brug strømmen om natten
  • Installer en prisovervågning app på din smartphone
  • Brug mindst muligt el mellem 16 – 20

Til sidst kan du med stor fordel, sammenligne og vælge et billigt elselskab med grøn strøm. På den måde vil du sammenligne de forskellige priser, og dermed kunne træffe den bedste beslutning om, hvilket el-udbyder du ønsker, og på samme tid få det elselskab og den aftale der matcher netop dit behov. 

Faq – ofte stillede spørgsmål om EL

Hvad er grøn strøm?

Grøn strøm bliver produceret af vedvarende varmekilder som vindkraft, vandkraft, affald, biogas eller solenergi. Grønt strøm er kendetegnet ved ikke, at udlede CO2 ud i atmosfæren, i modsætning til den strøm, der bliver produceret af fossile brændstoffer. 

Hvilket selskab har grøn strøm?

Flere store el-udbydere har grøn strøm. For at vide mere om den bæredygtige energiproduktion, skal du sammenligne selskabets tilbud så du kan i en grøn elforsyning.

Grøn strøm i Danmark

Ca 80% er Danmarks energi grøn, og som bliver producerer af varvarende kilder som vindkraft, vandkraft, affald, biogas eller solenergi.

Indhold til denne artikel og kildeangivelser opdateres her: