Spar på elregning

Artikel indeholder reklamelinks, som finanser denne side – Læs mere

Prisen på strøm er nærmest eksploderet de seneste måneder, og for mange har det store konsekvenser, særligt for den daglige privatøkonomi.

De stigende priser, har derfor også fået mange til at tænke over, hvor meget strøm de bruger, og ikke mindst hvornår, for at spar på elregningen. 

Tidspunktet har ofte meget at sige, når det handler om at tanke strøm, og det er derfor også en god ide, at finde frem til de gode tidspunkter, så husstanden ikke ender med at få en tårnhøj elregning. 

Der er selvfølgelig mange ting du selv kan gøre, for at nedbringe en stor elregning. En af dem, er at finde ud af hvornår er el billigst, samt hvornår det er billigst at vaske tøj, og tænke over strømforbruget på vaskemaskine.

På den måde kan du både spar på energien, spar strøm om natten, og dermed også spar på strømmen i hjemmet, og derfor ikke ende med at få en alt for stor elregning. 

Hent 3 GRATIS tilbud på elaftale HER

Går du efter at få en lav elregning, er der flere forskellige simple ting, du kan gøre i din hverdag. Hvad disse ting er, kan du læse mere om lige her. Her kan du også læse mere om hvornår grøn strøm er billigst, samt få nogle gode tips til, hvordan du ved hjælp af få ting, kan få en overkommelig elregning, der er til at betale. 

Udnyt solens varme stråler

At tænde lyset, både i og udenfor huset, er for mange en gammel indgroet vane, men også en vane som de fleste egentlig slet ikke tænker over. Mange vælger derfor ofte at tænde lyset i dagtimerne, også selvom det egentlig slet ikke er nødvendigt. 

Et godt spareråd er derfor, at finde ud af når der er billig strøm, og kun tænde lyset på dette tidspunkt. Et andet råd er, også at sørge for at rulle gardinerne eller persiennerne fra om dagen. På den måde kan lyset komme ind i din bolig, og på samme tid varme huset op.

Spar på energien – tør dit tøj udenfor

Èn af de helt store syndere, når det kommer til strøm, er tørretumbleren. Det gælder næsten uanset, hvilken model du har med at gøre. Når du vasker dit eller familiens tøj, er det derfor altid en god ide at tørre det udenfor, og ikke i maskinen. Sol og vind er den perfekte kombination når du skal tørre dit tøj, og det kan ses på din elregning. 

En god tørretumbler med energimærke A++ bruger, hvis du bruger maskinen 3 gange om ugen, ca. 235 kWh om året. Samlet set løber det op i en sum af 940 kroner.

Spar på energien tør dit tøj udenfor

Men det er ikke kun sommeren, der er perfekt når tøjet skal tørres, og det derfor er billigst at vaske tøj. Efteråret er også et godt tidspunkt, hvis du vil tørre tøjet udenfor. Udenfor er det modsat maskinen, vind og vejr, der bestemmer hvor godt og hurtigt tøjet tørrer. 

Her er det luftfugtigheden, der bestemmer hvor hurtigt tøjet tørrer. Er luftfugtigheden på 100%, vil luften indeholde meget vand, og dit tøj vil derfor være lang tid om at tørre. Her gælder det altså om at finde en dag, hvor luftfugtigheden ikke er for høj. Vælger du en dag hvor luften er tør, vil dit vasketøj tørre forholdsvis hurtigt. 

Husk at slukke for lyset – også selvom det er mørkt

Inden længe begynder dagene at blive kortere, og det bliver derfor hurtigere mørkt udenfor. Netop derfor kan mange nok også fristes til, at tænde for lyset rundt om i huset, også selvom det er i et rum, de slet ikke opholder sig i. 

Sørg derfor kun for at tænde lys i de rum I opholder jer i, og sørg altid for at slukke lyset, når I forlader rummet. På den måde kan du spar strøm om natten, spar på energien og samtidig spare på elregningen. 

Brug varmluft i ovnen

Din ovn er en sand strømsluger, det er derfor en god ide at tænde den i de timer, hvor strømmen er billigst. Når du tænder for ovnen, kan du med stor fordel bruge varmluft, i stedet for den almindelige ovn. Varmluftfunktionen sørger for at fordele varmen rundt i ovnen, hvilket er et stort plus, fordi du kan tilberede flere ting på én gang. Derudover kan du også slukke for ovnen ca. 15 min. før tid – eftervarmen vil nemt kunne klare den resterende tilberedningstid. 

Tilfør ekstra kulde i dit køleskab

Vil du gå all in, når det handler om at spare penge på din elregning, kan du vælge at tø dine frostvarer op i køleskabet. Du skal dog indregne den ekstra tid det tager produktet at tø op – til gengæld tilfører du ekstra kulde i køleskabet. Køleskabet skal derfor ikke trække nær så meget strøm fra stikkontakten. 

Vælger du at tø dine frosne madvarer op i køleskabet, vil du gøre dit køleskab en stor tjeneste og samtidig lette køleskabets arbejde. 1 kg frostvarer afgiver så meget kulde, at det svarer til 1 times strømforbrug. 

Spar på elregningen sluk for strømmen når du ikke er hjemme

Sommeren er ofte den tid på året, hvor de fleste nyder at tage en ferie sydpå. Men en ferie sydpå betyder også, at mange efterlader huset, helt uden at tænke over at slukke for de mange elektroniske apparater, der er rundt om i hjemmet. De fleste el apparater bruger nemlig stadig strøm, også selvom de slet ikke er tændt. Sørg derfor for at slukke dem, inden I rejser.

Har du et oliefyr, naturgas eller brændeovn, kan du skifte til varmepumpe som er en energivenlig opvarmningsform. Idet elpriser og gaspriserne er steget kan være oplagt at udskifte dun nuværende varmekilde.

Husk også dvalefunktionen på diverse enheder

Du tænker nok ikke over det, men rent faktisk er dvalefunktionen på mange elektroniske genstande, også stor skyld i et stort strømforbrug. For at spar strøm om natten, og for at spare lidt på elregningen, kan du med fordel anvende en elspareskinne. En elspareskinne slukker nemlig automatisk, alle de enheder der er tilkoblet, når du slukker på stikkontakten, og det betyder helt enkelt at du kan spar på strømmen i hjemmet. 

, og for at spare lidt på elregningen, kan du med fordel anvende en elspareskinne. En elspareskinne slukker nemlig automatisk, alle de enheder der er tilkoblet, når du slukker på stikkontakten, og det betyder helt enkelt at du kan spar på strømmen i hjemmet. 

Hvorfor skal jeg spare på strømmen?

Ikke alene kan du spare en del penge ved at spare på strømmen. Men det er ikke det eneste. For ud over at spare penge, er du på samme tid også med til at reducere belastningen af miljøet. De private husholdninger i Danmark, står i alt for omkring en tredjedel af energiforbruget, hvilket giver god anledning til at forbruge mindre. 

Hvorfor skal jeg spare på strømmen

Vil du spare, er der altid god grund til at gå dit elforbrug efter i sømmene, og sammenligne elpriser Det gælder ikke mindst at finde frem til hvornår det er billigst at vaske tøj, men også hvis husets behov og forbrug pludselig stiger markant. Er dette tilfældet, kan der være en god grund til at gå igennem husets mange strømslugere. 

Det kan være gamle el-apparater, såsom tv, vaskemaskine og støvsuger. Men det kan også være, at der pludselig er kommet flere elapparater til i din bolig, nogle som du måske slet ikke har tænkt over.

Her er en liste over de forskellige ting du kan gå igennem, hvis du vil komme et højt forbrug af el til livs, og dermed spar på strøm prisen i hjemmet. 

 • Tv og computerskærme
 • Diverse spillemaskiner, PlayStation, XBox og computer
 • Gamle køleskab, ovne eller frysere
 • Tørretumblere
 • Gulvvarme, håndklædetørrer, varmeblæsere

Faq – ofte stillede spørgsmål om EL

Hvordan spare jeg på elforbruget?

Du kan holde øje med daglige elpriser, og ændre dine vaner. Udsæt vask af tøj til natten, hvis det kan lade sig gøre. Start opvaskemaskinen om natten med en intelligent timer.

Hvordan sparer man meget på elregningen?

Du kan tænke dagligt over dit elforbrug, udskifte dine gamle husholdnings produkter, tage computeren og TV helt ud af stikkontakten. Sænk temperaturen til 18-19 grader i hjemmet.

Indhold til denne artikel og kildeangivelser opdateres her:

 • Ewii.dk – Spar på energien og din elregning
 • TV2.dk – Sådan sparer du en massevis på el
 • Boligportal.dk – 15 tips til at spare på strømmen
 • Norlys.dk – Sådan sparer du penge på strøm, vand og varme
 • Bolius.dk – Få en mindre regning efterårs el-regning
 • Bygst.dk – Spar på energien i hjemmet