Vindenergi

Artikel indeholder reklamelinks, som finanser denne side – Læs mere

Der er masser af vind i Danmark, vind som vi uden tvivl, er nødt til at udnytte, når det handler om vindenergi og de stigende energipriser vi efterhånden er bekendt med. Vindenergi i Danmark er en vedvarende energikilde, og samtidig også en kilde der uden tvivl, ikke forsvinder i løbet af få år. 

Alene af den grund, er der også en masse gode grunde til, hvorfor det er vigtigt at udnytte vinden. Dette kan blandt andet kan gøres ved, at bygge en masse vindmøller, som er i stand til at udnytte den. 

På verdensplan bliver der, hver eneste dag, bygget vindmøller, heraf hele 60 nye af slagsen – pr. dag. Det betyder at man ved hjælp af vindmøller, kan fordoble produktionen af vindenergi, hvert femte år!

Danmark er verdensmestre i at skabe energi fra vindmøller, og flere og flere lande prøver os derfor også kunsten efter. Danmark er også den nation i verden, hvor vindenergien dækker en meget stor procentdel, af hele landets samlede energiforbrug, hvilket er positivt, når man ser på det store CO2 regnskab. 

Hvad er vindenergi? 

Når der er tale om vindenergi, og hvad er vindenergi, går det hele ud på, at udnytte solen på den absolut bedste måde. For udover at varme jorden op, så er solen den egentlige grund til, at jorden hver eneste dag og nat, er i bevægelse.

Solens bevægelsesenergi bærer derfor ansvaret for hele det globale vindsystem, som vi har mulighed for at udnytte ved at skabe kinetisk energi gennem vindmøller, og på den måde skabe elektricitet. 

Vedvarende energikilde

Vindenergi er en vedvarende energikilde, det har den været gennem tusinder af år, og det vil den blive ved med at være. Dette ændrede sig dog i 1900-tallet, hvor den naturlige vindenergi, blev erstattet af fossile brændstoffer som gas, kul og naturgas. 

Hent 3 GRATIS tilbud på elaftale HER

De fossile brændstoffer blev en populær energikilde, især fordi det betød, at der nu var en stabil energiforsyning, som var mere pålidelig, særligt i de situationer, hvor vejret ikke var særlig stabilt. 

Hvordan anvendes vindenergi?

Vindenergi fremstilles i høj grad ved hjælp af vindmøller. Derfor er det også vigtigt, at de vindmøller der skal udvikle energien, står på de helt rigtige steder, altså der hvor vinden er stærkest, og hvor der er mest af den. 

Typisk er dette på store åbne områder, hvor der ikke er elementer, der kan være med til at bremse vinden, for eksempel på en stor mark eller midt ude på havet. 

Hvordan anvendes vindenergi

Når en vinge på en vindmølle rammes af vinden, vil vingerne begynde at rotere. Dermed bliver der, via vingerne, leveret kinetisk energi til generatoren, som derefter omdanner energien til simpel elektricitet. 

Vindmøllers design

En vindmølle er designet til at udnytte omkring halvdelen af den energi, vinden bærer med sig. Er vindhastigheden derfor 10 m/s, vil det tage ca. 2 timer for en enkelt vindmølle, at producere så meget strøm, at det vil kunne dække et helt års forbrug, i en gennemsnitlig dansk husstand. 

Hvilke fordele er der ved vedvarende energi?

I dag er man i høj grad ude efter, at finde de metoder, der er i stand til at udlede mindst muligt CO2. Præcis derfor er vindenergi i Danmark en stor fordel, fordi den energi der udvindes fra vinden, både er ren, grøn og vedvarende. 

Vælger du vindenergi som din primære energikilde, vil du også kunne spare på elregningen. Besparelserne du vil kunne hente ved at skifte, vil dog variere, ene og alene fordi den energi der kommer fra vinden, vil afhænge af de specifikke vejrforhold. 

Uanset om du vil spare penge ved at skifte, så er der ingen tvivl om at løsningen er et positivt led i den grønne omstilling, der hersker både i Danmark, men også i udlandet. Du kan reducere din elregning ved, at sammenligne priser på el og kigge et billigste elselskab.

Hvilke ulemper er der ved vindenergi?

Selvom fordelene ved at skifte til vindenergi i Danmark er mange, og også et skridt i den helt rigtige retning, når det handler om miljø og bæredygtighed, så findes der også ulemper, når det handler om grøn energi og vindenergi. 

Når det kommer til produktion af strøm, har vejrforholdene meget at sige. Vejr og vind spiller i høj grad en meget stor rolle, når det handler om at producere strøm – og er der ingen vind, kan der opstå et behov for at spæde op med strøm, fra helt andre energikilder. 

Hvordan er vindenergien i Danmark?

Danmark er blandt de førende i verden, når det kommer til vindenergi i Danmark og hvad er vindenergi. Lige siden 1970érne, har Danmark opstillet vindmøller, og det betyder at der i dag, findes et stort antal af vindmøller, både på land og på vand i Danmark.

Vindenergien i Danmark

Det er hver enkelt kommune, der selv står for at skulle opstille og planlægge nye vindmøller. Ligesom det også er muligt for private husejere, at få tilskud til at opstille deres helt egen vindmølle på deres egen grund.

Er det muligt at gemme el?

Da rigtig meget strøm produceres af vindmøller, kræver det selvfølgelig at det blæser udenfor, så der kan komme gang i vindmøllerne.

Nogle gange blæser det rigtig meget over en længere periode, hvilket er positivt, da vindmøllerne på den måde kan forsynes os med grøn strøm. Men det giver samtidig også anledning til at spørge sig selv, om det er muligt gemme el fra vindenergi?

Ligesom solceller, så er det faktisk ikke mulligt et gemme strømmen til senere elforbrug.

Kraftig blæst giver elektricitet

Nogle gange blæser det så kraftigt, at vindmøllerne producerer langt mere elektricitet, end der umiddelbart er brug for.

Desværre er det stadig ikke muligt at gemme på energien, og dermed gemme el fra vindenergi og på den måde i stedet bruge den, når der er brug for den. Vindenergi er derfor ikke en forsyningssikker løsning, når det handler om den strøm der kommer ud gennem dine stikkontakter derhjemme. 

Vindenergi fordele og vindenergi ulemper

Der er mange vindenergi fordele, og det samme gælder at der også er mange vindenergi ulemper, når snakken falder på vindenergi.

Fordelen ved vindenergi er, at en enkelt vindmølle kan skabe intet mindre end 80 gange så meget vindenergi, hvis man sammenligner, hvad det vil koste både at fremstille, vedligeholde og skrotte vindmøllen. 

De store vindenergi ulemper der er ved at producere vindenergi er, at en vindmølle kun er i stand til at producere elektricitet, når det blæser udenfor. Men tilgengæld når der blæser kraftigt kan de fleste danske husstande på billig strøm i længere perioder.

Faq – ofte stillede spørgsmål om EL

Hvad er vindenergi?

Vindmøller udnytter luften, især når det blæser til at flytte på vindmøllens propel. Vinden bliver omdannet til energi og herefter til at producere strøm, som bliver sendt ud til alle danske husstande.

Hvordan bruges vindenergi?

Vindenergien drives af en generator i vindmøllen, som herefter omdanner energien til strøm. Den er koblet til elnettet og transpoter EL ud alle husstande i Danmark.

Hvor mange vindmøller er der i Danmark?

i 2018 var der over 4.000 tusinde vindmøller på land, og over 500 på havet. Frem mod 2030 forventes en reduktion på 50% af vindmøller på land, men tilgengæld vil produktion af grøn strøm stige med 50%.

Indhold til denne artikel og kildeangivelser opdateres her: